T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
VAN / EDREMİT - Van Edremit Halk Eğitimi Merkezi

İlçemiz Hayat Boyu Öğrenme Komisyonu Toplantısı Yapıldı

İlçemiz Hayat Boyu Öğrenme Komisyonu Toplantısı 26 Temmuz 2022 Salı günü kurumumuz sunum salonunda yapıldı.

 

      Van Edremit  İlçe Hayat Boyu Öğrenme Komisyonu 2022–2023 Öğretim Yılı Toplantısı 26.07.2022 tarihinde, saat 14:00 da Van Edremit İlçe Halk Eğitimi Merkezi Sunum Salonumuzda yapıldı.

 

         Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve yoklamanın ardından toplantıya başlandı.  Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin 36. Maddesi gereği  "İlçe Hayat Boyu Öğrenme Komisyonu; ilçedeki resmî, özel kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile hayat boyu öğrenmede iş birliği ve koordinasyonu sağlamak, hayat boyu öğrenme etkinliklerini birlikte planlamak ve uygulamaya koymak, hizmet tekrarı ve kaynak israfını önlemek, verimliliği artırmak amacıyla  toplanır. Komisyon, ilçede bulunan tüm idare şube başkanları, belediye başkanı veya temsilcisi, millî eğitim müdürlüğünde görev yapan hayat boyu öğrenmeden sorumlu şube müdürü ve mesleki eğitimden sorumlu şube müdürü, dekan veya müdürün seçeceği fakülte veya yüksekokul temsilcisi, ilçe yazı işleri müdürü, ilçe gençlik ve spor müdürü, ilçe özel idare müdürü, meslek odaları temsilcileri, ilçede yetkili eğitim sendikasının temsilcisi, çalışanları temsil eden sendikaların temsilcileri, temel eğitim ve her türdeki ortaöğretim kurumlarını temsilen birer müdür, ilçedeki hayat boyu öğrenme kurumu müdürleri ve kaymakamca uygun görülen diğer resmî, özel kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşur.  İlçe Hayat Boyu Öğrenme Komisyonu, her yıl Temmuz ayında toplanır. Komisyon, başkanın çağrısıyla gerektiğinde olağanüstü de toplanabilir. İlçe Hayat Boyu Öğrenme Komisyonunun sekretarya işleri, hayat boyu öğrenmeden sorumlu şube müdürü tarafından yürütülür. Sekretarya, toplantı gündemini tarafların görüşlerini de almak suretiyle belirler ve en az on beş gün önce kurul üyelerine bildirir. Komisyon üyelerinden gelecek öneri ve görüşler doğrultusunda gündem belirlenir. İlçe Hayat Boyu Öğrenme Komisyonunun görevleri şunlardır: İlçedeki hayat boyu öğrenme faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamak, İl hayat boyu öğrenme eylem planındaki faaliyetlerin ilçe düzeyinde yürütülmesini sağlamak, İlçedeki hayat boyu öğrenme ihtiyaçlarını ve sorunlarını tespit ederek bu hususların çözümüne yönelik gerekli çalışmaları yürütmek, İl Hayat Boyu Öğrenme Komisyonuna sunulmak üzere komisyon raporunu hazırlamak, şeklinde belirtilmiştir"

 

              İlçe hayat boyu öğrenme komisyonu; ilçedeki resmî, özel ve sivil toplum kuruluşları ile hayat boyu öğrenme kapsamında yaygın eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, planlanması, ortaya çıkan güçlüklerin değerlendirilmesi ve merkezler arasında iş birliği ve koordinasyon sağlanması, etkinliklerin birlikte planlanması ve uygulamaya konulması, hizmet tekrarı ve kaynak israfının önlenmesi ve verimliliğin artırılması amacıyla oluşturulur. Van Edremit Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü sunum salonumuzda düzenlenen toplantıya komisyon üyeleri katıldı. Toplantıda; Halk Eğitimi Müdürümüz Mehmet Tahir ARSLAN tarafından; 2021-2022 eğitim öğretim yılında Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğümüzce açılmış olan kurslarla ilgili sayısal veriler açıklandı, yapılan çalışmaların değerlendirilmesi yapıldı ve 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verildi.

 

        Öncelikli olarak Okuma Yazma bilmeyen vatandaşların tespit edilmesi ve okur yazar yapılmalarının sağlanması genel hedef olarak belirlendi. Ayrıca önceki yıl olduğu gibi  çeşitli nedenlerden dolayı okuldan kopmuş bireylerin Açık Öğretim okulları aracılığıyla okullaştırılması için yoğun çalışma ve iş birliği yapılması kararlaştırıldı.

 

        Van Edremit Halk Eğitimi Merkezi müdürümüz Mehmet Tahir ARSLAN; "Bizler ekip ruhuyla  Halk Eğitimi Merkezi olarak yeni Hayat Boyu Öğrenme uygulamaları geliştirmek ve bunun sürdürülebilirliğini sağlamak için durmadan çabalamaya devam ediyoruz. Daha çok kursiyerlerin öğrenirken üretip satarak aile bütçelerine katkıda bulunabilecekleri bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu amaçla Türkiye Vodafone Vakfı paydaşlığı ve desteği ile kadın kursiyerlere ve usta öğreticilere yönelik Dijital Okur Yazarlık ve Dijital Pazarlama kurslarını başlattıklarını belirtti. Ayrıca Unutulmaya Yüz Tutmuş Anadolu Geleneksel El Sanatlarını gün ışığına çıkarıp yeniden yaşatmak adına Savatlı Gümüş, Sepet Örücülüğü, Kilim, Çömlek, Bağlama üretimi, keçe yapımı vb. alanlarda çalışmalar yaptıklarını, Köylerde kurs açmaya devam edeceklerini,  Anne Çocuk Sağlığı alanında 900'den fazla anne adayına eğitim verdiklerini, tarım ve ziraat kurslarıyla ülkemizin kırsal kalkınmasına destek olmaya çalıştıklarını belirtti.

 

            Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Elif YÖRÜK; "Bazen doğası gereği rutin işleri yapmak doğrudur. Okuma yazma, ilk yardım, iş sağlığı ve güvenliği, el sanatları, giyim gibi kurslar. Ama rutinin dışına da çıkmak gerekir. Her ilçenin ve il merkezinin öne çıkan birtakım o yöreye ait özellikleri var. Bir yerleşim yerinde istihdama yönelik veya hayatın olağan akışı içinde öne çıkan unsurları geliştirip devam ettirmeliyiz. Hatta bu alanda mümkün olduğunca turistik ve ticari potansiyeli değerlendirerek hareket etmeliyiz. Bu üretilen şeylerden insanlar maddi kazançlar sağlayabilmeli." dedi.

 

            İlçe Jandarma Komutanlığını temsilen komisyon çalışmasına katılan Astsubay Mahmut TAŞDEMİR: "özellikle engelli bireylere ve onların ailelerine yönelik eğitici ve farkındalık geliştirici, bilinçlendirici eğitimler yapılabilirse toplumsal bilince ve yaşama oldukça olumlu katkılar sağlanabilecektir" dedi buna cevaben İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Harun KUTLU, "zaten okullarda bu tür eğitimler yapıldığını belirterek; talep olduğunda, ihtiyaç olduğunda, hangi alanda olursa olsun her türlü kursu açmaya hazır olduklarını dile getirdi. Halk Eğitim Merkezi kurslarının önemli bir görevi üstlendiğini, kursların istihdama da olumlu katkı sağladığını belirterek; "Halk Eğitimi Merkezi, Edremit ilçesinde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına göre kurs açan ve gerçekleştirdiği çalışmalarla, kurumlar arasındaki koordinasyonu da sağlayan önemli kuruluşların içinde yer almaktadır. Hayat boyu öğrenme kapsamında yaygın eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, planlanması, ortaya çıkan zorlukların değerlendirilmesi ve verimliliğin arttırılması için ilçe genelinde yapılabilecek bütün çalışmaları takip edip değerlendiriyoruz. Bundan sonraki süreç de de her zamanki gibi sosyal ve kültürel içerikli projeler doğrultusunda kurslar açacak, bu tür projelere her zaman destek vereceğiz. Buna en başta engelli ve dezavantajlı bireyler dahildir." dedi.

 

            Edremit Halk Eğitimi Merkezi müdürü Mehmet Tahir ARSLAN; "Kurumumuz eğitim kurs desteği ile paydaş kurumlarda açılan kurslar ile ilgili, paydaş kurumlarca Açılması talep edilen her türlü kurs ve eğitim faaliyetlerinin Hayat Boyu Eğitim Kurumları Yönetmeliği ve bu yönetmeliğe dayalı genelge ve yönergelerde belirtilen hususlara uygun olması gerekmektedir, bu durum kurumumuzun tabi olduğu mevzuat çerçevesinde kurs modül süreleri ile usta öğreticilerin geçici fasılalı çalışma esasları doğrultusunda düzenlenecektir. Görevlendirilen kurs usta öğreticisi hiçbir şekilde görevlendirildiği alan dışında başka görevler verilerek çalıştırılmamalıdır. Kurs usta öğreticilerinin görevlendirildiği süre dışında çalıştırılmamalı, İhtiyaç durumunda kurumuzdan ek onay alınmadan kurs yeri ve zaman planlaması değiştirilmemelidir. Kurumlarınız bünyesinde icra edilen kursların birinci elden takibi, verimliliği, güvenliği, salgın önlemleri paydaş kurum yöneticilerince yapılmalıdır. Ücret puantajlarının her ayın en geç 25'ine kadar kurumumuz muhasebe birimine gönderilmesi gerekmektedir. Puantajlar düzenlenirken kurs yapılmayan sürelerin boş bırakılması gerekir. Paydaş kurumlarımızın tüm hal, söylem ve yazışmalarında kurumumuzun tüzel kişiliği ve çalışanlarımızla karşılıklı saygı ve kamu yönetimi usul ve esaslarına riayet etmeleri, birlikte yaptığımız tüm aktiviteler ve bunun sonucunda elde edilecek başarıların tanıtımı, paylaşımı, afişleri, reklamları, sosyal medya paylaşımlarında mutlaka bu çalışmada kurumumuzun desteğinin olduğu belirtilmelidir. Yapılacak etiketleme ve etkileşimlerde bakanlığımız, genel müdürlüğümüz, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğümüz ve kurumumuz belirtilmelidir. İşKur ile yapılacak işbirliği projelerinde mutlaka kurs usta öğreticisi olarak öncelikle kurumumuza sene başında başvuran adaylar arasından görevlendirme yapılmalıdır. Ayrıca bu projelerde kursiyer seçiminde özellikle bu alanlarda daha önce düzenlediğimiz kurslarımızda büyük emek ve masraflarla eğitim görmüş olan kursiyerlerimizin kaydedilmesi esas alınmalıdır. Paydaş kurumlarda açılan kurslarda büyük emek sarf edilerek üretilen ürünlerin kursiyere gelir olarak değerlendirilmesi esas olmalıdır. Bütün ürünlerin kursiyerlerden alınması hak ihlali olarak değerlendirilmektedir. Kursların birinci elden gözetimi, denetimi, güvenliği, temizliği, ısınması, vs. paydaş kurum çalışanlarınca yapılması gerekmektedir. Paydaş kurum bu işlemler için yeterli görevli bulundurmak durumundadır. Bu uygun koşullar oluşturulmadan kurumumuzca usta öğretici görevlendirmesi yapılmayacaktır. Usta öğreticiler görevlendirildikleri alan dışında çalıştırılamaz" dedi. Bu konular ile ilgili komisyonca prensip kararı alındı.

 

      Edremit İlçe Tarım Müdürü Çağatay MİRAHMETOĞLU söz alarak; "Geçen komisyon toplantısında da belirttiğim gibi Tarım ve Ziraat alanına dair tüm projelerde ve kurs etkinliklerinde görev almaya hazırız ve her türlü eğitim paydaşlığında etkin olarak görev almak istiyoruz. Özellikle kırsal alanda, köylerde başlatılan eğitim kurs etkinliklerine tüm insan kaynaklarımızla destek olmaya hazırız. Bizler genel olarak tarım, zootekni ve ziraat alanlarında İl Tarım Müdürlüğümüzün belirlediği genel program kapsamında çeşitli etkinliklerde görev alıyoruz. Ancak bundan sonra ilçemiz bazında da Edremit Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan kurslara da aktif olarak destek vereceğiz" dedi.

 

        Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Vedat İLLİ söz alarak: "Bizler Edremit Belediyesi olarak bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da eğitime ve özellikle de hayat boyu öğrenmeye her türlü maddi ve manevi desteği vermeye hazırız. Her türlü paydaşlık projesine tam destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

 

       Komisyon toplantısına İlköğretim Okulları yöneticisi sıfatıyla katılan Süphan Ortaokulu müdürü Osman ERDEMİR: "Ben ilk kez böyle bir komisyonda görev aldım, yapılan başarılı çalışmaları takip ve takdir ediyorum. Okullar olarak insan kaynakları ve fiziki mekan temini bakımından hayat boyu öğrenme alanını destekleyeceğiz. Bizler tabi ki mevcut koşullarda tüm imkânlarımızla Hayat Boyu Öğrenme alanında da en üst düzeyde destek olmaya, çalışmaya, üretmeye destek olacağız" dedi.

 

         Edremit Belediyesi Edremit Yaşam Merkezleri Koordinatörü Habban DEMİRBACAK söz alarak: "Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce yapılan uygulamalar, çalışmalar, projeler, insana değer verme, devleti temsil etme ciddiyeti, görevlendirmelerdeki eşitlik, adalet, liyakat ilkelerinden ödün vermeme noktasındaki yaklaşımlarından dolay tüm kurum çalışanlarını tebrik ederim. Yapılan çalışmalardaki ciddiyet ve işi önemseme karşısında başarılı olmamaları mümkün değil. Bizler de bu doğrultuda her türlü desteği vermeye, önemsemeye, desteklemeye, daha da geliştirmeye destek olacağız" dedi.

 

           Süphan Ortaokulu müdürü Osman ERDEMİR: söz alarak: "Yapılan çalışmalara ve başarılara şahit olduk. Başarıları takdirle karşılıyoruz ve devamını diliyoruz. Bizler de tüm ilköğretim kurumları olarak fiziki mekân desteği açısından her türlü desteği vermeye hazırız. Ayrıca komisyonumuzca prensip kararı olarak belirlenen Okuma Yazma ve Açık öğretimde Okullaşma Oranlarının yükseltilmesi doğrultusunda her türlü desteği sağlayacağımızı belirtiyorum. Bununla birlikte Hayat Boyu Öğrenen Mahalleler programına da destek sağlamaya hazırız" dedi.

 

      Edremit Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Alaattin BİLDİRİCİ söz alarak: " Halk Eğitimi Merkezimizin başarılarına ve güzel çalışmalarına hep beraber şahit oluyoruz. İnsanlara, kursiyerlere, usta öğreticilere yaklaşımları takdire şayan. Bizler de her türlü desteği sağlayarak işleyişi kolaylaştırmak ve başarıların devamını sağlamak için destek olmaya devam edeceğiz. Kaymakamlığımıza bağlı 7 Aile Destek Merkezi ile de ayrıca çok önemli bir fiziki mekân ve kurs sarf malzemesi desteği sağlayarak vatandaşlarımızın öğrenmelerine, üretim dünyasına katılmalarına güçlü bir şekilde destek sağlamaya çalışıyoruz. Belirttiğim gibi 7 tane Aile Destek Merkezimiz var. Bu merkezlerde ihtiyaç olan her alanda çok iyi bir yerdeyiz. Kuşkusuz bu çok iyi bir paydaşlık işleyişi ve önemsemesiyle mümkün olabilir. Bizler birlikte bunu başardık. Kamu kaynakları korunarak ihtiyaç olan her alanda her türlü kursu açtık. Hayat Boyu Öğrenme alanı ile ve Edremit Halk Eğitimi merkezi ile çok iyi bir işbirliği içinde çok başarılı çalışmalara imza atıyoruz. Hayat Boyu Öğrenmenin ilçemizdeki kazanımları gurur vericidir. Bu oldukça memnuniyet vericidir, teşekkür ediyorum, daha da büyük başarılar dilerim." dedi.

 

       Edremit Belediye Başkan vekili Vedat İLLİ söz alarak: " biz belediye olarak Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile çok sayıda kurs ve eğitim çalışmasını ortak paydaş olarak devam ettiriyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu her alanda talep olması durumunda açılacak kurslara kurs yeri ve malzeme temini desteğinde bulunmaya devam edeceğiz. Biz belediye olarak vatandaşlarımızın, halkımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin, annelerimizin, kardeşlerimizin her türlü kurs, eğitim, üretim, proje ve programlarını desteklemeye hazırız. Her türlü eğitim çalışmasının her zaman destekçisi olacağız" dedi.

 

      Edremit Halk Eğitimi Merkezi müdürü Mehmet Tahir ARSLAN: "2021 – 2022 öğretim yılında 1 Eylülden bu güne kadar 1.202 kurs açıldığını ve bu kurslara 15.929 kursiyerin eğitim gördüğünü, halen yaz kursları ve telafi etkinlikleri kapsamında aktif 383 kursta 5.354 kursiyerin devam ettiğini, 1.006 kursiyerin okuma yazma kurslarına katıldığını ve bunların 337'sinin başarılı olarak sertifika aldığını, toplamda 11 köyde de kurs açıldığını, kırsal alanda 14 tane Ziraat , Tarım ve Hayvancılığa dair kurs ile 384 kursiyere eğitim verilmiştir. 2 tane AB Erasmus+ ve Kültür Bakanlığı Destekli 6 tane proje, Vodafone destekli 2 tane proje ile çeşitli proje destekçilerine ait alanlarda projelerinin yürütüldüğünü, bu çalışmaların hızlı ve istikrarlı bir ivme ile artarak devam edeceğini" söyledi ve katılımcılara destek ve katılımlarından dolayı teşekkür etti.

 

       İlçe Milli Eğitim Hayat Boyu Öğrenmeden sorumlu Şube Müdürü Harun KUTLU: "Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü 3.800'den fazla kurs programıyla tüm vatandaşlarımızın hizmetinde; herkes için, her zaman, her yerde eğitim ilkesiyle çalışmaya devam edecektir. Tüm katılımcılara çok teşekkür ederim" dedi

 

     Yaklaşık Üç saat süren Komisyon toplantısı iyi dilekler ile tamamlanarak sona erdirildi.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.07.2022 - Güncelleme: 28.07.2022 17:39 - Görüntülenme: 682
  Beğen | 0  kişi beğendi